Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Red Bryffenda "Heta"

http://kuunloisteen.suntuubi.com/datafiles/userfiles//Heta.jpg

© Tiikeri, Alegre

 
SYNTYNYT 16.08.2011, 6v. OMISTAJA Milja H. (VRL-10674),Kuunloisteen
ROTU, SKP Friisiläinen, tamma KASVATTAJA tuntematon
SÄKÄKORKEUS 150cm PAINOTUS yleispainotus
VÄRI & MERKIT musta KOULUTUSTASO HeB, 60cm
 

Ei vielä hoitajaa

 
 
i. tuntematon ii. tuntematon
ie. tuntematon
e. tuntematon ei. tuntematon
ee. tuntematon
 

Heta on kiltti tamma, joka soveltuu melkein kaikenlaisille ratsastajille, mutta aletaanpas karsimaan sellaisia ihmisä, joiden kannattaisi pysyä poissa tämän tamman selästä. Aloitamme siitä että Heta on herkkäsuinen, joten kovakätisten ei kannata hypätä Hetan selkään, koska tamma alkaa hypellä ja pukitella kunnes saa tämän inhottavan ihmisen pois selästään. Muutenkin Heta on todella herkkäkylkinen, joten sille ei tarvita mitään potkijaa selkäänsä. Intonsa takia suosittelen myös kokemattomia pysyttelemään katsomossa Hetan ollessa kentällä. Tulimme siihen tulokseet, että Hetan selässä tulisi olla herkkäapuinen ja -kätinen ihminen. Kokemuksestakin olisi hyötyä, jos aikoo pysyä tamman vauhdissa mukana. Heta on kuitenkin luonteeltaan kiltti heppa.

Hoitaessa Heta on todella kultainen, mutta samalla se voi olla myös äärettömän ärsyttävä. Yleensä Hetaa voi pitää karsinassa vapaana harjatessa ja muutenkin hoitaessa. Joskus Heta kuitenkin "pettää" meidät ja voi lähteä äkkiä suojia laitettaessa kulkemaan ympyrää tai jos karsinan ovi on auki tamma voi lähteä jopa sitä kautta tutkimaan maailmaa. Onneksi Hetan saa kuitenkin todella helposti kiinni kutsumalla sitä porkkana tai leivänpala kädessä. Kaviot nousevat helposti ja joskus harjatessa jalkoja Heta voi nostaa kavion, vaikka sitä ei pyydettykkään. Heta ei pure eikä näyki. En ole kertaakaan nähnyt tai kuullut, että tamma olisi näykkäissyt yli vuoden ikäisenä tai potkinut koko elämänsä aikana yhtään kertaa ja olenhan minä sentään ollut tamman kanssa todella kauan yhteistyössä ja talliystäviä. Satula nousee kepoisasti Hetan selkään eikä tamma yleensä vastustele satulavyön kiristystäkään. Enintään Heta voi narskutella hampaitaa satulavyötä kiristäessä. Suitset tamma antaa laittaa päähänsä todella nätisti. Se laskee jopa päänsä, jotta suitset voitaisiin laittaa sen suuhun. Kentälle taluttaessa Heta tulee reippain askelin vierellä, mutta joskus se ei huomaa olevansa kiinni vaan lähtee ravaamaan kentälle. Tämä tamma varmaan karkaisi kentälle töihin jos pääsisi vapaaksi! Ryöstäminen ei kuitenkaan kuulu Hetan ominaisuuksiin, kuten ei yleisesti ottaen minkäänlainen pahan teko maastakäsin käsiteltävänä.

Ratsastaessa Heta on todellinen aarre niille jotka tykkäävät vauhdikkaista ja työnhaluisista hevosista. Heta osaa seisoa kentällä rauhallisesti niin kauan kunnes ratsastaja antaa luvan lähteä käyntiin. Tämän jälkeen ensimmäistä kertaa Hetalla ratsastaja tippuu yleensä satulasta hienossa kaaressa. Heta on nimittäin todella herkkä hevonen ja se osaa lähteä laukkaamaan ilopukin kanssa suoraan pysähdyksestä. Heta nimittäin tekee yleensä niin. Kannattaa kuitenkin aina ottaa ohjat kunnolla käteen ennen kuin antaa Hetalle luvan lähteä käyntiin. Neuvon kaikkia käyttämään kaikista eniten painoa Hetan kanssa. Jos haluat lähteä käyntiin pysähdyksestä kannattaa nojata eteenpäin ja maiskauttaa. Silloin Heta ei lähde laukkaamaan tai ravaamaan heti. Hetan kanssa kannattaa tehdä todella paljon kaikkia harjoituksia. Hetalla on todella pehmeät askeleet jokaisessa liikkeessään. Heta rakastaa työntekoa. Tammalle maistuu melkein kaikki työnteko paitsi kouluratsastus. Hetan voisi luokitella ihan liian herkäksi. Heta on myös liian vauhdikas kouluradan kiemuroihin. Tosin pakko sillä on aina kerran viikossa ainakin mennä kouluratsastusta. Esteitä Heta rakastaa yli kaiken. Se alkaa korskua heti kun näkeekin esteen. Esteillä Hetalla on kova vauhti ja sitä saa tosissaan pidätellä välillä. Ponnistuksissa sillä on voimaa ja vauhtia. Heta osaa ponnistaa hyvin voimakkaasti ja se on todella ketterä esteradoilla. Maastossa Heta on vauhdikas ja täynnä intoa. Tamma voi joskus jopa koittaa ryöstää vastoin tapojaan.

Heta tykkää erityisen paljon kaikista vesileikeistä ja se rakastaa kesää ja varsinkin sitä kun kesällä päästään uimaan lähellä sijaitsevaan järveen. Rannan läheisyydessä se aina alkaa haistelemaan ilmaa syvin henkäyksin ja sen jälkeen se lähtee juoksemaan veteen ja alkaa etujalallaan läskiä vettä niin että vesi roiskuu kaikkialle. Kisoissa Heta on pää pystyssä ja oikein kauniina neitinä. Heta tekee aina parhaansa esteradoilla ja miksei myös kouluradoillakin. Estekisoissa Heta on parhaimmillaan aikaa vastaan kilpailtaessa. Se on nimittäin hyvin nopea ja hyppää esteen kuin esteen mistä lähtestymissuunnasta tahansa. Nopeutta on kyllä joskus liikaakin ja silloin voi tulla harmittava pudotus uusinnoissa. Kuljetusautoon Heta menee mielellään. Se kävelee sinne kuin minne muuallekkin: iloisena ja arvokkaana. Kuljetusmatkan aikanakaan ei ole tähän asti ilmennyt mitään ongelmia vaan Heta pysyy hiljaa omassa tilassaan. Eläinlääkäriä Heta ei pelkää vaan ottaa sen aina iloisella tervehdyksellä mukaan, johon liittyy hirnahdus ja märkä pusu poskelle (joskus myös lisukkeena kauroja). Kengittäminenkään ei tuota ikinä minkäänlaisia ongelmia.

HOITO-OHJEITA

 

    » Ruokinta:
2-1-4 l kauroja
2-0-2 dl kivennäistä
2-2-3 siivua heinää

    » Tarhaus:
tarhataan Sirun kanssa
, -15 asteen pakkasilla fleece päälle, -20 asteen pakkasilla fleece ja toppis päälle!

    » Varustus:
koulu: pintelit etujalkoihin
este: jännesuojat etusiin, pintelit takasiin

    » Muuta:
esteiden jälkeen linimenttiä jalkoihin
    » Kilpailukäytössä, satunnaisessa siitoskäytössä

» Astutuskalenteri

Astutettu Isä Arvioitu syntymä Syntynyt Varsan nimi Omistaja
- - - - - -

Esteratsastus; 1 sijoitusta
24.3.2012 Kuunloisteen 60cm 11/26

» Palkintokaappi

115v€, keltainen heijastinriimu

Varusteet: Mestyn Varuste